Vrolijk Pasen!

Vrolijk Pasen!

Hoor je de klokken luiden? Nog even en dan zullen ze hun eieren laten vallen.
Maak jij een spel waar je je eigen paasei kan versieren? Leuk om te laten spelen door je kleinere broer/zus, vriend/vriendin,...

STAP 1.

Maak de nodige sprites aan:
-    6 kleurknoppen
-    1 pen
-    1 paashaas
Natuurlijk hebben we ook nog een ei nodig om te kunnen beschilderen. De sprite van het ei heeft verschillende uiterlijken. In het voorbeeld ziet het eerste uiterlijk er zo uit:

pasen
Kijk naar het voorbeeldfilmpje: kan je nu de volgende uiterlijken zelf vormgeven?

 

STAP 2.

Het ei moet verschijnen wanneer er op de groene vlag wordt gedrukt. Programmeer dit zelf.


Het ei verandert pas van uiterlijk wanneer op de sprite ‘paashaas’ wordt geklikt. We zullen dus moeten werken met een signaal tussen beide sprites. Noem het signaal ‘krak’. Weet jij welke sprite het signaal zendt en welke sprite het signaal ontvangt?


We kunnen de code van het ei nu aanvullen.

STAP 3.

We weten nu dat de paashaas het signaal ‘krak’ zendt. Welke acties worden nog uitgevoerd als op de paashaas wordt gedrukt? Kijk goed naar het voorbeeldfilmpje.

STAP 4.

De kleurknoppen worden gelijkaardig geprogrammeerd. Als je dus weet hoe de code van de gele knop eruit ziet, weet je het ook voor de andere knoppen. Denk goed na: wat gebeurt er als je op een kleurknop drukt?

Kan je hieruit afleiden welke blokjes we nodig hebben?


Probeer nu een knop naar keuze te programmeren. Vergeet de computer niet te laten weten dat elke knop op een bepaalde plaats moet staan.

Programmeer nu zelf de andere kleurknoppen.

STAP 5.

Dan rest ons enkel nog het programmeren van de pen. De pen ontvangt maar liefst 6 signalen (van iedere kleurknop). Daar moeten we dus eerst en vooral betekenis aan geven.
Wat willen we dat de pen doet als hij het signaal van een kleurknop ontvangt?


Kan jij de code maken voor het signaal ‘blauw’?

Programmeer nu zelf de andere kleuren.
De pen moet gaan naar waar onze muisaanwijzer is; dit vanaf er op de groene vlag wordt aangeklikt.


Wanneer de groene vlag wordt aangeklikt, kleurt de pen gewoon zwart. We moeten nu nog de pendikte instellen (20 in het voorbeeld). Je kan pas kleuren met de pen als je een kleur hebt aangeduid. Vanaf dan zal de pen steeds schrijven als de muis is ingedrukt. Zo niet, dan schrijft de pen niet.

goed gedaan     Goed gedaan!