Handige tips in Scratch

Handige tips in Scratch

Op deze pagina geven (of herhalen) we een aantal tips die je in Scratch zeker wat tijd kunnen besparen.

Heb je zelf nog een handige tip? Laat het ons zeker weten!

 

Blokjes verwijderen

Je zal vaak merken dat je een aantal blokjes niet meer nodig hebt en wilt verwijderen. Dit kan op twee manieren.

als danOfwel klik je met je rechtermuisknop op de blok die je wilt verwijderen. Opgelet, alle blokken die gekoppeld zijn aan deze blok, zullen ook verwijderd worden.

 

 

 

Een andere methode is, om je blokken naar de 'Scripts'-balk te slepen. Als je ze loslaat, zullen ze ook verwijderd zijn. Deze methode zal misschien wat sneller gaan.

verwijderen alternatief

Blokjes kopiëren

Vaak gebeurt het, dat veel blokjes die je nodig hebt, gelijkaardig zijn aan code die je al gemaakt hebt. Daarom is het soms handig deze groep blokjes te kopiëren en daarna aan te passen.

Heb je de blokjes nodig bij dezelfde Sprite? Dan moet je met je rechtermuisknop op de groep blokjes klikken. Dan kies je voor "kopie maken".

kopieren

Heb je de blokjes nodig bij een andere Sprite? Dan kan je de blokjes verslepen naar de andere Sprite.

kopieren andere sprite

Als je gaat kijken naar de andere Sprite, zullen de blokjes nu ook daar staan.

Ongedaan maken

Heb je een belangrijk stuk code verwijderd? Geen paniek, je kan dit nog corrigeren. Klik bovenaan bij 'Bewerken' op 'Ongedaan maken'.

ongedaan maken

Deel van programma testen

Wil je een deel van je programma testen, zonder het hele programma uit te voeren? Dan dubbelklik je op de groep blokjes die je wil testen. Je zal merken dat er dan een lichte gele rand rond je blokjes komt. Er hoeft dan geen blokje uit de "Gebeurtenissen"-groep aan te hangen.

gele rand

Opruimen!

Ziet je code er nogal rommelig uit? Je kan die automatisch laten opruimen door Scratch. Hiervoor klik je met je rechtermuisknop in het Script-kader en klik je op "opruimen".

opruimen

Naam Sprite veranderen

Je Sprites een logische naam geven is belangrijk. Je kan de naam veranderen door op de "i" in de linkerbovenhoek van de sprite te klikken.

i in bovenhoek

Nu kan je gewoon de naam selecteren en vervangen door een andere naam.

naam wijzigen

Projecten delen

Het is wel leuk als je Codeklassers hun projecten kunnen delen met anderen.
CodesCool maakte hiertoe een 'Studio'. Klik op volgende URL om er een kijkje te nemen: https://scratch.mit.edu/studios/4050949/ 

project delenJe Codeklassers kunnen er hun projecten op posten. Zo kunnen ze gemakkelijk elkaars project bekijken en nieuwe ideeën opdoen.
Maak je liever een eigen Studio voor je CodesCool? Log dan in op Scratch en ga naar je account (rechtsbovenaan). Kies voor 'Mijn projecten' en klik op 'Nieuwe studio'.
Deze URL deel je dan met je Codeklassers!

Info over blokje

Wil jij wat graag wat extra info over een blokje? Wil je weten wat het juist doet? Klik dan met je rechtermuisknop op het blokje, en klik op 'help'.

help bij blokje