Beginnen!

Beginnen

We doen een allereerste verkenning met mBot. Zo zie je al een beetje wat er mogelijk zal zijn.

Op deze pagina leer je:

  • Hoe je de mBot kan besturen met de bijgevoegde afstandsbediening.
  • Hoe je de mBot kan verbinden met je computer via USB-kabel.
  • Hoe je een eenvoudige opdracht naar mBot kan sturen.

De mBot is een robot die je eerst zelf in elkaar moet zetten en daarna kunt programmeren.

De mBot is een deel van een heel gamma robots en uitbreidingen. Die gaan we niet gebruiken in onze Codeklas.

Ga er gerust zelf mee aan de slag!

Wij gaan aan de slag met mBlock als editor. Je herkent er direct Scratch in! Onze voorkennis zal dus direct renderen.

Wij kiezen nog voor mBlock 3 en niet voor mBlock 5. Waarom niet? mBlock 3 lijkt toch net iets meer op Scratch én met mBlock 5 kan je niet kiezen voor een 2.4gHz-verbinding (een draadloze radioverbinding). Heb je een mBot met een Bluetooth-verbinding? Dan kan je kiezen welke software je installeert: mBlock3 of mBlock 5.

Vele gebruikers vinden het moeilijk om draadloos te werken met hun mBot, daarom kiezen we er voor om (alleszins in het begin) via de USB-kabel te programmeren! Zoek je extra uitdaging? Ga gerust zelf aan de slag met een draadloze verbinding!

Installeer de mBlock-software hier

help

Heeft jouw school ook zo van die oude computers? Lukt de installatie van mBlock er niet op? Probeer dan eens een oudere versie van mBlock. Je vindt ze op deze pagina.

Stap 1

mBlock

Normaal gezien wordt mBlock standaard in het Engels geïnstalleerd. Eenmaal geïnstalleerd ga je in het programma naar ‘Language’ en kan je kiezen voor ‘Nederlands’.

Taal aanpassen

Via het menu “Verbinden” kies je voor “Arduino stuurprogramma installeren”. Dit hoef je enkel de eerste keer bij het gebruiken van mBlock uit te voeren.

Stuurprogramma installeren

Voor het opbouwen van je robot verwijzen we naar de handleiding. Dit moet je trouwens maar éénmaal doen en neemt ongeveer een half uurtje in beslag. De handleiding vind je in de doos!

mbot opbouwen

Stap 2

Bedien je mBot met de afstandsbediening.

Er is een afstandsbediening bij de mBot waarmee je al enkele leuke functies kan uittesten. Zet je mBlock aan.

afstandsbediening uitleg

  • Als je op de A-knop duwt kan je je mBot bedienen met de pijltjes op de afstandsbediening.
  • De B-knop maakt dat je mBot automatisch zal rijden en de afstandsmeter zal gebruiken om botsingen te vermijden.
  • De C-knop laat je mBot een zwarte lijn volgen. Je kan bijvoorbeeld het parcours gebruiken dat in de doos van je mBot zit.

Je kan je ook je eigen parcours maken. Lijnstukken kan je afprinten via deze pdf. Je vindt er allerlei experimentele lijnstukken waar je je robot kan mee testen. Knip deze uit zodat ze op elkaar aansluiten en maak er een parcours van. 

voorbeeld parcours

Let op: onze mBot is nogal 'wild' en zal de papieren naar alle kanten slingeren door zijn wielen. Zoek je zelf een oplossing opdat alle bladen goed op hun plaats blijven liggen? (Wij kozen bijvoorbeeld voor het plastiek doorschijnend tafellaken van onze oma!) 

toelichting

Als jij (of iemand anders van je school) al een eigen programma hebt geïnstalleerd op je mBot, dan zal je afstandsbediening niet meer werken. Sluit je robotje aan via de USB-kabel. Dan kan je via het menu van mBlock kiezen voor ‘Verbinden < Seriële poort' en dan voor ‘zet het standaard programma terug’.

Stap 3

Verbind je mBot met de computer

Hiervoor heb je drie mogelijkheden: met de usb-kabel, via bluetooth of via 2.4G. Met de kabel lukt altijd, de draadloze mogelijkheden zijn afhankelijk van de modules die op je mBot staan. Wij kiezen er voor om in het begin via de usb-kabel de codes door te sturen naar de mBot. Dat lukt altijd!

Je bent nu klaar om je mBot te programmeren. 

Veel plezier