Mijn eigen carnavalstoet

Mijn eigen carnavalstoet

Ontwerp je eigen carnavalstoet en overtref zo misschien wel de carnavalstoet uit je eigen dorp/stad!

STAP 1.

Kies een leuke achtergrond en ontwerp een aantal leuke carnavalswagens (sprites). Maak nog twee sprites aan: een ‘skip’-knop en een einde.

STAP 2.

Eerst en vooral laten we computer weten wanneer het carnavalslied mag beginnen spelen. Zoals je hoort in het voorbeeld, begint het lied te spelen van zodra op de groene vlag is geklikt.

Programmeer de wagens zodanig dat zij het scherm inrijden alsook weer uitrijden. De wagens starten steeds op dezelfde plaats (x: -350 / y: -10) in het voorbeeld. We starten met het eerste uiterlijk van de sprite ‘carnavalswagens’.

Gedurende het hele spel rijden de wagens voorbij met een bepaalde snelheid. Dit wordt vormgegeven door de wagen steeds te laten verschuiven via de x-as.

De volgende wagen mag pas verschijnen wanneer de vorige volledig uit beeld is. Als we ons dus inbeelden dat de x-as verder loopt dan het einde van het scherm, zullen we moeten aangeven dat wanneer de x-positie groter is dan 460 (dan pas is de volledige wagen uit beeld), de volgende wagen mag rijden (signaal).

Belangrijk om aan te geven is dat, wanneer de laatste wagen voorbij komt, er geen signaal mag gezonden worden voor ‘volgende wagen’. In de plaats daarvan moet het spel eindigen.

Als het goed is, heb je deze code gemaakt:

We maakten gebruik van twee signalen. We moeten deze nog betekenis geven voor de sprite ‘carnavalswagens’. Kan je zelf bedenken wat het gevolg is van de signalen?

STAP 3.

De knoppen zijn eenvoudig zelf te programmeren.
De ‘skip’-knop moet ervoor zorgen dat het volgende uiterlijk wordt weergegeven. Dit signaal zagen we al in de code van de wagens. Het signaal vindt zijn oorsprong in deze sprite.

De sprite ‘einde’ komt pas tevoorschijn als het signaal ‘einde’ wordt ontvangen.

goed gedaan     Goed gedaan!