Uitdaging van de week

Uitdaging van de week

Iedere week vind je hier een nieuwe codeeruitdaging van Scratch, Micro:bit of mBot. Ideaal voor thuis of tijdens een CodeKlas op school.

Gemakkelijk

gemakkelijke oefening

Gemiddeld

gemiddelde oefening

Moeilijk

moeilijke oefening

gemiddelde oefening

Uitdaging 18: het gevoel

Hoe voel je je vandaag? Blij, verbaasd, sip... Maak een programma waarmee je met de Micro:Bit kan aangeven hoe je je voelt vandaag. De Micro:Bit vraagt je bij opstarten hoe je je voelt. Nadien kan je door middel van de knoppen en het schudden jouw gevoel weergeven met de leds.

Uitdaging 17: red CodesCool

Snel je naar de groene deur om Codey te redden. Gebruik de pijltjestoetsen om hem door het doolhof te loodsen. Let op voor de haai! Het gevaar loert om de hoek...

Met dank aan Boris van het CodesCoolkamp.

moeilijke oefening
gemiddelde oefening

Uitdaging 16: codepong

Kan Codey de bal in de lucht houden? Test het uit en maak je eigen versie van het spel.

Met dank aan Jules van het CodesCoolkamp.

Uitdaging 15: op de vlucht voor het spook

Aaaaah! Het spook zit ons op de hielen. De enige manier om uit het doolhof te geraken, is door de donut op te eten. Snel je naar de donut, en ga naar het volgende level.

Met dank aan Michiel van het CodesCoolkamp.

moeilijke oefening
moeilijke oefening

Uitdaging 14: galgje

De klassieker onder de klassiekers: galgje. Maak je eigen galgje en daag je klasgenoten uit! Verbaas hen met jouw eigen versie van galgje.

Met dank aan Matteo van het CodesCoolkamp.

Uitdaging 13: in de disco

Het is bijna paasvakantie, en dat wil zeggen dat we iets te vieren hebben. Daarom: feest in de disco. Woehoe!

moeilijke oefening
gemiddelde oefening

Uitdaging 12: fietslicht

Is jouw fietslicht kapot? Geen probleem! Maak met de Micro:Bit jouw eigen fietslicht en bevestig het aan jouw fiets. Druk op A. Wat gebeurt er? En wat als je op B drukt? 

Uitdaging 11: ziekenwagen

De ziekenwagen van het plaatselijk ziekenhuis is nogal eigenwijs. Hij volgt steeds hetzelfde parcours.

Dit is jouw uitdaging:

  • De ziekenwagen volgt enkel de zwarte lijn.
  • Zorg ervoor dat de zwaailichten branden als de ziekenwagen de lijn volgt.
  • Zorg ook voor een sirene.

mBot

moeilijke oefening
gemiddelde oefening

Uitdaging 10: kracht -en energiemeter

Wist je dat je met de Micro:Bit je energie en kracht kan meten? Start de Micro:Bit op en houd je vinger op pin 0 om je energie te meten. Plaats je vinger op pin 2 en meet je kracht.

Uitdaging 9: stopwatch

Maak een stopwatch die je zelf kan instellen. Als je op A drukt, kan je het aantal seconden instellen, en als je op B drukt telt de stopwatch af. Ready, set, go!

moeilijke oefening
gemakkelijke oefening

Uitdaging 8: de digitale dobbelsteen

Een dobbelsteen is zó 2017! Schud met de Micro:Bit en kijk hoeveel ogen er verschijnen. Maak nu zelf een digitale dobbelsteen en gebruik die tijdens één van de spelletjes in de klas, thuis of in de jeugdbeweging. Cool toch?!

Uitdaging 7: hou het balletje hoog

De klassieker onder de klassiekers: het balletje hooghouden. Hoelang kan jij het balletje hooghouden? Speel het spel en maak je eigen versie. 

moeilijke oefening
moeilijke oefening

Uitdaging 6: red de krab

Help! De krab zit in moeilijkheden. De enge vissen zitten hem op de hielen. Zorg ervoor dat de krab zo snel mogelijk bij het ruimteschip is. Let op: de krab heeft maar vijf levens.

Uitdaging 5: vang de voetballen

Vang de voetballen, maar let op voor de bliksem. Maak gebruik van de pijltjestoetsen om te bewegen. Wat gebeurt er als je een bliksem raakt? Maak nu zelf een spel! 

gemiddelde oefening
gemakkelijke oefening

Uitdaging 4: vreemde ruimtewezens

Bestaat er leven op andere planeten? Een goede vraag! Op de planeet in deze Scratch alvast wel. Klik op de ruimtewezens en kijk wat er gebeurt.

Uitdaging 3: beertje is ziek

Oh nee! Beertje is ziek... Net nu de vakantie bijna begint. Zorg jij ervoor dat hij zo snel mogelijk geneest? Klik op het groene vlagje en kijk wat er gebeurt.

gemiddelde oefening
gemakkelijke oefening

Uitdaging 2: dansen in de sneeuw

Je moet wel goed gek zijn om bij deze temperaturen buiten te gaan dansen. Hoewel... De ballerina in dit project laat zich niet tegenhouden door wat sneeuw. Gebruik de pijltjestoetsen en de a-toets om de danseres te laten dansen.

Uitdaging 1: race door de sneeuw

Deze week viel er heel wat sneeuw. Het was voor de mama's en papa's dan ook niet eenvoudig om zich een weg te banen naar school of het werk. Lukt het jou om tot aan de finish te racen? Tip: gebruik de pijltjestoetsen om de auto te besturen.

Bouw zelf een racecircuit. Teken een nieuw circuit of zoek een afbeelding van een circuit op het internet.

moeilijke oefening